Split

Split je po veličini drugi grad u Republici Hrvatskoj i najveći hrvatski grad na istočnoj obali Jadranskog mora. Obrubljen planinama, Mosorom na sjeveroistoku i Kozjakom na sjeverozapadu, smjestio se između rijeka Žrnovnice na istoku i Jadra na sjeveru, uranjajući na zapad u more svojim poluotočnim dijelom, na kojem se ističe marjanska šuma te prelazeći na otok Čiovo. Čak 15 kilometara šetnica uz more čini idealan spoj sa kamenim ulicama staroga grada šireći njime duh Sredozemlja.

Prema popisu stanovništva iz godine 2011. Split ima 178192 stanovnika (96% Hrvati, ostali 4%), što na ukupnoj površini od 79 km2 čini gustoću od 225559 stanovnika / km2. To čini skoro 40% žitelja Splitsko-dalmatinske županije (455242 stanovnika) i nešto više od 4% stanovništva RH (4290612 stanovnika).

Split je važno kulturno i prometno središte, druga po veličini hrvatska luka i treća putnička luka na Mediteranu. Sveučilišni je centar i Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije. U luci Lori na sjevernoj strani poluotoka je sjedište Hrvatske ratne mornarice. Poslije Zagreba ima najveći broj diplomatskih i konzularnih predstavništava međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

Središte grada čini Dioklecijanova palača koju je gradio rimski car – reformator Gaius Valerius Aurelius Diocletianus u periodu od 295. do 305.

Saznajte više na službenim stranicama grada Splita.

Split je u svijetu prepoznatljiv i po sportašima. U gradu je aktivno više od 200 raznih klubova s oko 15000 sportaša. U odnosu na broj stanovnika, među gradovima je s najuspješnijim sportašima koji su osvajali olimpijska, svjetska i europska odličja.

Promocija Splita kao destinacije koju je vrijedno posjetiti praćena je s rastom kulturnih, festivalskih, gastronomskih i drugih sadržaja. To je doprinijelo snažnom rastu turističke industrije – gradnji novih hotela i apartmanskoj ponudi u privatnom smještaju. Tako je Split prerastao od tranzitno-turističkog centra u meku turista iz svijeta.