Dubrovnik

Dubrovnik je jedan od najstarijih gradova na Mediteranu, sjedište nekadašnje Dubrovačke Republike.

Prirodne znamenitosti što rastu na proplancima, povijesni vrtovi, akvarij s najzanimljivijim primjercima morskog svijeta dio su baštine koja se dolaskom u Dubrovnik i njegovu okolicu otkriva i istražuje…

Ekologija postaje sve važnijim segmentom našeg života, čuvanje okoliša i život u skladu s prirodom naše su obveze i dužnost. Ponosni smo što se možemo podičiti izvanredno očuvanim spomenicima prirode, najplavijim i najčišćim morima na svijetu, jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama, fascinantnim podzemnim spiljama. Dolazak u Dubrovnik znači i uživanje u plavetnilu mora i neba, jedinstvenim zalascima sunca, te u prirodnim znamenitostima našeg kraja …

Uspješan razvoj Dubrovnika u prošlosti, čije se gospodarstvo temeljilo na pomorsko-trgovačkoj djelatnosti ponajprije je uvjetovan povoljnim zemljopisnim smještajem.

U 15. stoljeću potpuno je izgrađen državnopravni položaj Dubrovačke Republike, što znači samostalno biranje kneza i vijećnika, kovanje novca i državna zastava s likom sv. Vlaha, samostalno zakonodavstvo i pravo otvaranja konzulata u inozemstvu.

Bečkim kongresom 1815. dubrovačka regija je pripojena ostalom dijelu Dalmacije i Hrvatske i od tada dijele zajedničku političku sudbinu.

Više informacija o Dubrovniku možete saznati na slijedećim poveznicama: